Pepermuntolie effectief bij Prikkelbaar Darm Syndroom

Pepermuntolie in de vorm van capsules kan de klachten bij het prikkelbaredarmsyndroom verminderen. Pepermuntolie heeft een rustgevende werking op de dikke darm, het heeft een ontstekingsremmende werking en uit dierexperimenteel onderzoek blijkt dat menthol een remmende werking heeft op de pijnsignalen vanuit de darm naar het centrale zenuwstelsel.

Uit zeer recent grootschalig onderzoek blijkt dat pepermuntolie klachten doet verminderen bij 69% van de patiënten en dan met name de pijn. De geur en smaak van menthol wordt echter niet door iedereen als aangenaam en fris ervaren. Vooral bij aanvang van de therapie werden misselijkheid, zuurbranden, jeuk en irritatie rond de anus als bijwerkingen gezien. Dit kwam niet veel voor.

Dit onderzoek is alleen gebaseerd op pepermuntolie in capsulevorm. Binnenkort wordt er ook een onderzoek gestart naar andere vormen waarin pepermuntolie gebruikt kan worden.

Pepermuntolie kan worden gekocht bij de drogist of apotheek en heet Tempocol.

Bron: NTVD

Pepermuntolie effectiever dan reguliere PDS medicijnen

Recente studies wijzen uit dat pepermuntolie in de vorm van geregistreerd geneesmiddel een eerste optie is bij de medische behandeling van PDS (prikkelbare darm syndroom). Het blijkt effectiever bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid dan de reguliere krampstillende middelen.

In een artikel in Modern Medicine [1] geeft prof. Brouwers aan dat studies die de laatste 17 jaar zijn uitgevoerd, uitwijzen dat “pepermuntolie ten opzichte van spasmolytica of vezels een betere effectiviteitsratio heeft”.

De werking van pepermuntolie bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) is zowel spierontspannend als pijnstillend, aldus Brouwers. Met het milde bijwerkingenprofiel behaalt de behandeling bovendien een betere tolerantiegraad bij ouderen.

Menthol en dikke darm receptoren
Menthol, de werkzame stof van pepermuntolie, zou de druk tussen de holtes in de dikke darm aanzienlijk verminderen, omdat de pepermuntoliecapsules werking hebben op de blokkade van zogeheten calciumkanaaltjes waardoor spasmen verminderen.

Dat is wezenlijk anders dan bij de reguliere krampstillende middelen (spasmolytica), die ook bij PDS worden toegepast. Bovendien zou het effect ervan lang aanhouden.

Nieuw is het inzicht dat menthol ingrijpt door zich in de dikke darm te binden aan receptoren (‘ontvangers’, delen van een cel waaraan een stof zich bindt) die verantwoordelijk zijn voor pijnprikkels. Pijn die bij PDS-patiënten dus kan optreden.

Verder onderzoek met ‘Reduce PDS’
Momenteel loopt er een zorgtraject voor PDS-patiënten (Reduce PDS) in 14 ziekenhuizen in Nederland, waarbij 10 mogelijke behandelopties (o.a. antibiotica, spasmolytica en pepermuntolie) met de patiënt worden besproken. Pepermuntolie lijkt in veel gevallen “voor heel wat PDS-patiënten een belangrijke en vooral veilige keuze te zijn als starttherapie”.

Bron: Modern Medicine, via Nieuwsbank

Uitzondering: PDS met brandend maagzuur
Pepermuntolie bij behandeling van PDS wordt weliswaar afgeraden bij mensen met brandend maagzuur (reflux), omdat dat theoretisch zou kunnen toenemen. Echter is het bijwerkingenprofiel in het algemeen mild. Desondanks wordt aanbevolen om enkel “producten te gebruiken die een farmaceutische kwaliteit pepermuntolie bevatten en waarvan de capsules een maagresistent laagje hebben.”

Een medicijn dat voldoet aan die voorwaarden is Tempocol, dat klinisch bewezen en gecontroleerd is.

[1] Modern Medicine, 2015, nr.3, p. 106, Gastro-enterologie, prof.dr. J.R.B.J. Brouwers, Pepermuntolie bij het prikkelbare darm syndroom

Bron: www.mlds.nl