Voorkom decemberkilo’s !

 

Sinterklaas is nog niet voorbij of Kerst en Oud en Nieuw staan al weer voor de deur. Ook zo’n zin in de komende feestdagen? De weken voor de kerst zijn vaak erg druk en hectisch, maar wel heel bijzonder! Iedereen is toch in een andere stemming en het huis is extra sfeervol met de kerstboom en kaarsjes. Het is voor velen een gezellige maand met etentjes, kerstborrels, uitgebreide kerstontbijten, -brunches en familiediners. Daarnaast een kerstkransje hier, een oliebol daar en dat alles vergezeld van een lekker glaasje (gluh)wijn, bubbels of andere (alcoholische) versnaperingen. Wil jij wel lekker genieten en meedoen deze maand, maar voorkomen dat je in januari hard moet zwoegen om extra kilo’s eraf te krijgen….? Maak een plan van aanpak aan de hand van de volgende tips….

 

Inventariseer risico’s en bepaal mogelijkheden

Welke feestjes, borrels en etentjes staan er de komende weken in je agenda? Maak een lijstje van momenten waarop het risico van overeten en te veel drinken op de loer ligt.

Als je vooraf nadenkt over je mogelijkheden in deze situaties is het risico dat je je laat meesleuren in het moment minder groot.

 

Kerstborrel

Realiseer je vooral dat elk glas frisdrank of alcohol flink aantikt en dat je vaak ongemerkt ook heel wat hapjes, nootjes enz. wegwerkt. Je krijgt dus vrij veel extra binnen, maar toch heb je meestal gewoon trek als je aan tafel gaat voor het avondeten. Eet dan vooraf alvast iets, zoals een schaaltje kwark of een appel, zodat je maag al een beetje gevuld is en je niet ongegeneerd aanvalt op de aanwezige hapjes. Zorg dat je vervolgens thuis een lichte maaltijd klaar hebt staan zoals bijvoorbeeld een lekkere soep of een salade. Dit voorkomt tevens dat je een snelle en vaak vette hap gaat halen of de frituur aanzet, omdat je geen zin en tijd meer hebt om zelf iets klaar te maken.

 

Kerstontbijt

Ben je gek op Kerststol? Realiseer je dan dat een sneetje Kerststol met spijs ruim 2 keer zoveel calorieën bevat als een gewoon sneetje brood (en een croissant zelfs bijna 3x zoveel!). Daarbij besmeer jij je sneetje stol waarschijnlijk ook nog met roomboter en wat poedersuiker. Heerlijk, maar zie het dan ook als iets speciaals en niet voor elke ochtend van Kerst tot aan Oud en Nieuw…

 

3, 4, 5 of 6 gangen kerstdiner?

Of je nu thuis het kerstdiner gaat bereiden of uit eten gaat….kies er dan (indien mogelijk) voor om minder gangen te doen en/of bereid per gang evt. kleinere porties.

 

Compenseren?

Probeer ook tijdens de kerstdagen zoveel mogelijk je normale ritme aan te houden en gewoon 3x per dag te eten (ontbijt, lunch en diner). Sla liever geen maaltijden over om (alvast) te compenseren. De kans is groot dat je dan juist meer gaat eten of tussendoor gaat snoepen, omdat je meer trek hebt.

 

Zelf kerstdiner bereiden?

Ga op zoek naar lekkere, maar gezonde recepten. Vaak eet je met kerst al meer gangen dan normaal, dus kies dan in ieder geval voor lekkere ingrediënten met minder calorieën. Kies je voor meerdere gangen?  Kijk een kritisch naar de portiegrootte en zorg er voor dat er bij de meeste gangen ook groente geserveerd wordt. Een salade als voorgerecht en groente bij de hoofdmaaltijd. Dit zorgt voor vulling zonder al te veel calorieën.

 

Kerstdiner in restaurant?

Ga je uit eten en kun je zelf kiezen? Probeer in ieder geval het mandje (stok)brood dat op tafel staat te mijden. Ongemerkt leveren een aantal stukjes stokbrood en kruidenboter of tapenade al de nodige vulling en calorieën terwijl de echte maaltijd nog moet beginnen. Gerechten met witte vis bevatten vaak minder calorieën dan gerechten met rood vlees. Witte sauzen (met room) zijn vaak calorierijker dan rode sauzen, en gebonden soepen bevatten meer calorieën dan heldere. Let vooral ook op bij het dessert. Kies liever voor fruit na (evt met sorbetijs ipv roomijs), of een kopje koffie of thee, of deel een nagerecht. Kijk ook ruim voor de geplande datum alvast eens op de online menukaart van het restaurant om alvast te bedenken wat lekkere (en mogelijk slimmere) keuzes kunnen zijn.

 

Buffet met Kerst of Oud en Nieuw?

Schep niet van alle gerechten iets op, maar probeer bewust te kiezen. Kies de 3 lekkerste gerechten van het buffet en probeer maximaal 2 keer langs het buffet te lopen (of maximaal 1x per gang als er een voor-, hoofd- en nagerechtenbuffet is) in plaats van nóg een keer …. en nóg een keer….

 

Eet en drink bewust

Wees jezelf bewust van het eten dat op je bord ligt en geniet ervan! Neem kleine hapjes, proef goed en kauw goed. Hierdoor krijgen je hersenen meer smaakprikkels te verwerken en ben je eerder verzadigd. Kies ook je dranken bewust. Frisdrank, sapjes en alcoholische dranken bevatten veel calorieën. En wist je dat het ‘verzadigingssignaal’ bij frisdrank en sap veel slechter werkt dan bij vast voedsel? Neem ook kleinere slokken en geniet bewust van elke slok in plaats van gedachteloos een glas leeg te drinken. Een paar glazen alcohol helpt je zo aan een berg extra calorieën, maar dat niet alleen….Alcohol zorgt er ook voor dat je wat ontremd raakt en dan eet je gemakkelijk meer dan je normaal gesproken zou doen.

 

Drink genoeg water

Zet tijdens ook een karaf water op tafel of wanneer je in een restaurant dineert, bestel dan naast een fles wijn ook een fles water. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Wanneer je ook bij de maaltijd water drinkt dan eet je automatisch minder.

 

Oliebollen of appelflappen/appelbeignets?

Bij Oud en Nieuw horen natuurlijk bovenstaande traditionele lekkernijen. Maar wat is nou de beste keuze als je op je gewicht wilt letten? Misschien goed om te weten dat een appelflap ongeveer 2x zoveel calorieën (316 kcal) bevat als een gemiddelde oliebol (166 kcal)! Een appelbeignet daarentegen bevat de helft (85 kcal) van de calorieën van een oliebol.

Als je zelf oliebollen bakt, bak ze dan in vloeibare plantaardige olie zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of gewone olijfolie (geen extra vierge). Hierin zit veel minder verzadigd vet dan in hard frituurvet. Stel de frituur in op 150 tot 175°C, dan neemt je oliebol niet te veel olie op.

 

Kom van de bank af

Zorg dat je (ook) beweegt tijdens de feestdagen. Tijdens de feestdagen ga je misschien niet naar de sportschool en fiets je niet naar je werk, maar er zijn genoeg andere manieren om actief bezig te zijn… Maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling, ga schaatsen of een eind fietsen…

 

Feestdagen geen feestmaand

Veel mensen maken de denkfout dat ze aankomen ‘tijdens’ de feestdagen.  Maar is dat echt zo? Vaak zit het probleem hem juist in de dagen tussen de feestdagen. Er zijn immers slechts 4 feestdagen in de maand december (sinterklaas, 1e en 2e kerstdag en oudejaarsavond). Geniet dan van wat extra’s, maar beperk de extraatjes in de overige dagen. Handige tip hierbij: doe de boodschappen zo kort mogelijk voor de dag zelf en doe geen boodschappen op een lege maag. Ben je van de impulsinkopen? Probeer dan eens een keer boodschappen via internet te bestellen. De extra kosten die hieraan verbonden zijn bespaar je op je impulsaankopen…

 

Tot slot nog een mooie quote: ‘Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud & Nieuw maar tussen Oud & Nieuw en Kerst’

 

Fijne Feestdagen !!